kikkers
Kikkers zijn amfibieƫn, ze kunnen in het water en op het land leven. Ze zijn beschermd dus je mag ze niet mee naar huis nemen. Wel mag je kikkerdril opvangen en zelf kikkers kweken. De tijd van kikkerdril, kikkervisje tot kikker is mooi om te bekijken. Natuurlijk breng je ze weer terug naar waar ze horen, in de natuur! Vanaf eind maart kun je kikkerdril van de bruine kikker vinden. in mei kun je de dril van de groene kikker vinden
zelf kikkerdril houden maar hoe?
Gebruik een grote glazen bak of koop bij de dierenwinkel een plastic aquarium (ongeveer 10 euro). Vul de bak eerst met zand en stenen, doe er slootwater in. Laat nu de kikkerdril voorzichtig in het aquarium glijden. Zelf kikkerdril vangen uit de sloot of vijver is al heel leuk. doe een paar waterplanten in de bakvoor de zuurstof in het water anders gaan ze dood en wat stenen en een stukje hout (wat drijft)waar de kikkertjes straks op kunnen gaan zitten.
Vissenvoer?
Kikkerdril heeft nog weinig verzorging nodig. Straks als de kikkervisjes uitkomen, eten ze algen, en geef je ze bijv. kleine blaadjes sla. De dierenwinkel verkoopt ook speciaal vloeibaar vissenvoer. Zet de bak niet in de zon en geef niet te veel voer. Gebruik geen water uit de kraan, maar vul de bak bij met slootwater. Zodra de kikkertjes ook voorpoten hebben is het tijd om ze terug te brengen, naar daar waar ze thuis horen, de vijver of de sloot.Ze willen nu vliegjes vangen en je mag geen jonge kikkers houden. Zet ze bij de rand van het water. Zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.
veel sucses!
in de lente doe ik natuurlijk ook weer mee!
in de lente heb je weer kikkerdril rond april dan zijn er bruine en in mei zijn er groene kikkers, tot nu toe heb ik alleen nog maar bruine kikkers gehad dus ik kijk even of ik dit jaar groene doe, maar als ik niet kan wachten dan doe ik bruine kikker. ik vind het heel leuk om te zien hoe die kikkertjes opgroeien en dit jaar laat ik iedere keer weten hoe het met ze gaat. maar dat duurt nog even.
![](https://primary.jwwb.nl/public/4/d/9/natuurkids/kikkerdril.large.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=640%2C426%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=400&height=266)
![](https://primary.jwwb.nl/public/4/d/9/natuurkids/dsc00044.large.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=554%2C415%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=400&height=300)
![](https://primary.jwwb.nl/public/4/d/9/natuurkids/puntnlkikkereind1.large.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=694%2C462%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=401&height=267)
![](https://primary.jwwb.nl/public/4/d/9/natuurkids/bruine-kikker-jong-330.large.jpg)
![](https://primary.jwwb.nl/public/4/d/9/natuurkids/bruinekikker.large.jpg)