de natuurvervuiling

 natuur vervuiling een groot probleem!


Vervuiling is een andere bedreiging voor oceanen en kustgebieden. Het zeewater en de koraalriffen kunnen bijvoorbeeld vervuild worden met pesticiden uit de landbouw of afval uit rioleringen. Door het kappen van bos of het ontginnen van land spoelen vaak bodemdeeltjes in de zee. Zij vertroebelen daar het water en leggen een 'filmpje' over het koraal. Hierdoor verstikken de koraalriffen.

Plastic

Plastic wordt een steeds groter probleem. Van het vuil in oceanen is 60 tot 80 procent plastic, en dat percentage stijgt. Wetenschappers spreken steeds vaker over enorme plastic 'eilanden' in de oceanen, gevormd door ontelbare stukjes plastic die door verschillende zeestromen naar elkaar toe drijven.

Plastic vormt een groot gevaar voor dieren die in en rond de zee leven, zoals zeeschildpadden, zeevogels en vissen. Ze zien het plastic aan voor voedsel en stikken of worden vergiftigd. Ook kunnen dieren sterven van de honger omdat microdeeltjes plastic zich in de darmen ophopen en een vol gevoel geven.

Verbleking

Voor koraalriffen leidt vervuiling tot 'verbleking' (bleaching). Verbleking verwijst naar de kleur van afgestorven koraal. Koraaldiertjes leven in een gezonde situatie nauw samen met algjes. Maar zodra de omgeving van deze algjes verstoord raakt, maken ze te veel voedingsstoffen en giftige stoffen aan.

Het koraaldiertje stoot het algje uit zelfbescherming af en trekt zich terug in een schijndode toestand. Het groeit niet meer en plant zich niet meer voort. Duurt deze situatie te lang, dan sterft het koraal ten slotte af en blijft alleen het witte, dode kalkskelet over.

copyright by wwf